Viskas gimsta chaose

Mar 07, 2019
 

Kaip jo kasdienis darbas vadinamas lietuviškai, pats Gediminas Saulis tiksliai nežino. „Reikėtų gal lipdyti keletą skirtingų tradicinių specialybių. Niekada neprireikia“, - priežastį įvardina paprastai. „Tikriausiai tiesa būtų angliškas brand and digital designer“, - sako žmogus, kūręs OVO Things vizualųjį stilių – prekės ženklą, pakuočių ir etikečių apipavidalinimą, interneto puslapio dizainą.


Tekstas: Lina Gabrijolavičienė
Herojus: dizaineris Gediminas Saulis
Nuotraukos: asmeninis Gedimino albumas

 

Ar kas nors klausia, kokia tavo mėgstamiausia spalva?

Labai dažnai klausia vaikai. Visada atsakau, kad visos – tik jų deriniai vieni gražūs, kiti – ne. Gal ją galima nuspėti iš to, ką žmogus dėvi? Man pačiam tai skiriasi net ir skirtingose situacijose. Tarkim, Vilnius, trečiadienis, nei lyja, nei saulė šviečia – aš pilkas. Tai gal pilka? Trečiadienis San Franciske – ryte tirštas rūkas, popiet saulė – aš rožinėmis kelnėmis, žydrais batais, baltais marškiniais.

Kai kraustėtės su visa šeima iš Vilniaus į San Franciską, nebuvo sunku keliauti dėl daiktų?

Kai keliauju vienas, nesvarbu, ar į Londoną, ar į San Franciską, vežuosi tik kuprinę. Neapsakomai mėgaujuosi tuo lengvumu. Keliaujant su šeima man sunku dėl to bagažo kiekio. Neturiu daiktų, kurie man būtų labai svarbūs ar kuriems jausčiau nostalgiją, nešu pilną kuprinę vaikų žaislų ir kitų būtinybių.

 

  

Kaip atrodo skaitmeninio dizainerio kūrybos procesas?

Didžiausias kūrybos uždavinys – sukurti prekės ženklo vaizdą, išvaizdos visumą ir ją sudarančias detales. Vėliau – nenukrypti nuo šių gairių arba jas atgaivinti, atšviežinti.

Pieši kompiuteriu, ranka ar įvairiai?

Pasaulyje kasdien išleidžiamos naujos darbo metodų knygos. Jos kaip vadovėliai aprašo, kaip iš situacijos A nueiti iki B, ką atlikti, apie ką pagalvoti, ko paklausti užsakovų, kur ieškoti informacijos ar sprendimo. Man labai nejauku jas skaityti, nes mano mėgstamiausias kūrybos procesas yra chaosas. Visa esmė gimsta chaose! Vėliau, žinoma, yra krūva darbo, kad viskas būtų techniškai ir funkciškai tvarkinga. Bet be chaoso man būtų liūdna – kažin ar jausčiau tuos drugelius pilve, jei kūrybinius žingsnius dėliočiau papunkčiui.

  


Mano pirma asociacija su chaosu – vaikai. Kaip kūrei vaikystėje?

Labai ryškiai prisimenu savo „išrastą“ piešimo stora linija techniką. Labai stora linija – gal centimetro – piešiau viską, nuo gandrų iki automobilių. Pamenu, kad labai didžiavausi tuo – ne ką piešiu, o kaip, mama, žiūrėk, kokia stora linija!

  

Ar pats sau, šeimai ar buičiai kuri daiktus?

Metęs darbus reklamos agentūroje prie piešimo ar net eskizavimo nebeprisiliečiu. Dabar kūryba lieka ekrane – spalva, šriftas, erdvė, dauguma projektų – grynasis projektavimas, vartotojų sąsajų kūrimas. Kitkam nelieka laiko – darbas mane labai džiugina, neieškau alternatyvų.

  

Kai renkiesi daiktą, estetika ar funkcija nusveria?

Kai konkurencija didelė, visada laimi daiktai ar paslaugos, kurie turi ryškų vizualinį pranašumą. Ta kokybinė uoslė labai ryški – tikrai atskiriu profesionaliai sukurtą prekės ženklą: pirmiausiai periferiškai apčiuopiu spalvą. Ji gali išbaidyti arba kaip tik – suintriguoti. Toliau vaizdas ryškėja, randi ženklą – čia kone jautriausia dalis – vėliau pamatai šriftus. Bet daiktus dar galima rinktis pagal tai, tarkim, renkantis pieno butelį, o būtinųjų paslaugų jau nepasirinksi. Aš gal norėčiau rinktis tvirtą ir patikimą, ryškiai ir gaiviai save pristatantį interneto tiekėją, bet iki mano namo kabelius veda vienas, ne toks. Tiekėjas turi būti gana didelis ir stabilus, kad leistų sau deramą reprezentaciją. Labai smagu, kad atsiranda drąsių eksperimentatorių, kurie nuo pirmų produktų šauna į estetines aukštumas – už jų visada yra profesionalūs kūrėjai.